Pravice potnikov v letalskem prometu – 2. del

PRAVICE POTNIKA zaradi prepovedi vkrcanja na letalo

Pravice letalskih potnikov v EU ureja Uredba (ES) št. 261/2004, ki določa pravice potnika v primerih, ko pot z letalom ne poteka nemoteno. Dodatno velja le opozoriti, da te pravice pripadajo le potnikom, ki so svojo letalsko karto kupili po javno dostopni ceni in ne velja za tiste, ki so rezervirali celotno potovanje preko agencije, letalo pa je bilo del čarterskega poleta.

Incident ameriške letalske družbe, kjer so njeni uslužbenci potnika na silo odvlekli z letala, saj na letalu ni bilo dovolj sedežev, je ponovno pokazal na potrebo po ureditvi primerov, ko letalske družbe prodajo več letalskih kart, kot je sedežev v letalu (angl. overbooking).

Če se vam zgodi, da naletite na t.i. overbooking ste v skladu z EU zakonodajo upravičeni do odškodnine za nastalo nevšečnost.

Do odškodnine zaradi zavrnitve vkrcanja zaradi prevelikega števila potnikov ste upravičeni le če:

  • ste na letališče prišli pravočasno,
  • ni prišlo do prepovedi vkrcanja zaradi vaše krivde (npr. neustrezni osebni dokumenti),
  • zaradi objektivnih okoliščin vkrcanje ni bilo mogoče.

V primeru prezasedenega leta letalska družba najprej pozove potnike, če se je kateri izmed potnikov pripravljen odreči točno temu letu in pot nadaljevati bodisi kasneje ali na drugi letalski liniji. Letalske družbe običajno tem potnikom ponudijo bodisi manjšo odškodnino ali povrnitev cene letalske karte – odvisno od letalske družbe.

V primeru, da ni prostovoljcev, letalska družba potniku lahko prepove vkrcanje na letalo, vendar je potnik v tem primeru upravičen do odškodnine.

Višina potnikove odškodnine v primeru prepovedi vkrcanja je odvisna od oddaljenosti ciljnega letališča in znaša, kot sledi:

Zračna razdalja med letališčema do 1500 km med 1500 – 3500 km nad 3500 km
Višina odškodnine 250 EUR 400 EUR 600 EUR

 

V primeru, da vam letalska družba zagotovi letalski prevoz do cilja, vendar po drugi poti in na ciljno letališče pristanete z 2, 3 ali 4 urno zamudo, se višina zgornje odškodnine zmanjša na pol.

Vaše pravice v primeru prepovedi vkrcanja so odvisne od posamezne situacije.

V primeru, da gre za povezovalni let in hkrati povezan let (ena rezervacija s sočasno prijavo na vse ostale lete), ste upravičeni do odškodnine, če na povezovalni let prispete prepozno.

Če pa gre za povezovalni let in imate ločene rezervacije, niste vedno upravičeni do odškodnine, če se ne morete pravočasno vkrcati na naslednje letalo. Odškodnina vam pripada le, če zaradi prepovedi vkrcanja na letalo, na drugi let zamudite več kot 3 ure. V tem primeru ste upravičeni do odškodnine pri prevozniku zaradi katerega ste zamudili.

Zgoraj smo opisali le najpogostejše primere zavrnitve vkrcanja. Če vas zanima, ali ste upravičeni do odškodnine, poiščite informacije pri naših pravnih svetovalcih.

Za pravno pomoč in svetovanje smo vam na voljo preko info@pravnisos.si ali telefonu 051 368 812, preverite pa tudi ostale storitve pravnega ali davčnega svetovanja, ki vam jih nudimo znotraj našega omrežja Pravni SOS.