Oddajanje nepremičnine v turistični najem (Airbnb, Booking.com,...) | Pravni SOS

Oddajanje nepremičnine v turistični najem (Airbnb, Booking.com,…)

FURS PRAVI, DAJTE CESARJU KAR JE CESARJEVEGA

 

FURS je 4. decembra 2017 na svoji spletni strani objavil obvestilo, da je pridobil podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem. Ker bo v začetku leta 2018 izvajal poostren nadzor tako pri fizičnih osebah kot tudi pri pravnih osebah, preverite ali ste napovedali vse dohodke, dosežene z oddajanjem v turistični najem. Čas imate za samoprijavo do 31.1.2018, da se izognete plačilu globe, ki lahko znaša od 400 EUR, pa kar do 30.000 EUR.

 

Za storitev oddajanja stanovanj, apartmajev v turistične namene in njihovo oglaševanje tudi preko portalov, kot so Airbnb ter Booking.com, namreč potrebujete registracijo te dejavnosti. Tudi fizične osebe z dejavnostjo in pravne osebe morajo imeti to dejavnost ustrezno registrirano (ustrezen SKD, ustanovitveni akt). Kakšni so postopki registracije za fizične osebe, v tem prispevku ne bomo pisali, saj smo zelo obširno to zapisali v dveh prispevkih, ki so vam na voljo preko omenjenih povezav:

 

FURS vsem zamudnikom, ki bi tudi v prihodnje radi oddajali nepremičnino v turistične namene, svetuje naslednje korake:

  1. Uredite svojo registracijo dejavnosti pri AJPESU, vpisali vas bodo v Poslovni register Slovenije (PRS), s čimer začnete urejati svoj status za naprej.
  2. Če želite biti normiranec, morate to v roku osmih dni od vpisa v PRS priglasiti finančnemu uradu, kar zopet velja za prihodnje poslovanje.
  3. Pri finančnem uradu se morate z obrazcem DR-03 »za nazaj« vpisati v davčni register.
  4. Če želite biti normiranec za nazaj, morate tudi to priglasiti finančnemu uradu v osmih dneh od vpisa v PRS.
  5. Pridobiti morate digitalno potrdilo in se registrirati v sistem eDavki. Preko eDavkov boste na podlagi samoprijave oddali obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za pretekla obdobja, ko ste oddajali v turistični najem (ločeno po obdobjih).

 

Izpolnjevanje vseh obveznosti pri oddajanju nepremičnine v najem za turistične namene, v skladu s slovenskimi predpisi, je zahtevno opravilo, zato preverite ali se vam ta dejavnost splača. Morda boste ugotovili, da je za vas preprosteje in hkrati finančno ugodneje dolgoročno oddajati nepremičnino. Odločitev vam olajšamo z Airbnb kalkulatorjem.

Torej, če ne želite več opravljati dejavnosti oddajanja nepremičnine v turistični namen, pri AJPESU ne boste registrirali dejavnosti in urediti statusa za naprej, uredili boste le vse potrebno za nazaj, kar je opisano zgoraj.

Za pravno pomoč in svetovanje smo vam na voljo preko info@pravnisos.si ali telefonu 051 368 812, preverite pa tudi ostale storitve pravnega ali davčnega svetovanja, ki vam jih nudimo znotraj našega omrežja Pravni SOS.